HABURA: Rekonštrukciu bojov z 2. svetovej vojny si prišlo pozrieť vyše 2000 ľudí

11.07.2010 Medzilaborce

Habura 10. júla (TASR) - Do obce Habura v okrese Medzilaborce dnes zavítalo viac ako 2000 ľudí, ktorí si prišli pozrieť rekonštrukciu bojov z čias 2. svetovej vojny v podaní 16 klubov vojenskej histórie (KVH) zo Slovenska, ...
Návštevníci podujatia zhliadli v akcii viac ako 80 vojakov v autentických uniformách a množstvo dobovej vojenskej techniky.
\"Čiastočná rekonštrukcia prelomových bojov v Karpatoch mala za cieľ reálne stvárniť ťažké oslobodzovacie boje vojsk sovietskeho 3. horského zboru generálmajora Vedenina proti nemeckým vojenským jednotkám Wehrmachtu z armádnej skupiny Heinrici, \" povedal pre TASR Jozef Skalka z košického KVH Čapajev. Podľa jeho slov išlo o priblíženie vojenských ťažní zo septembra 1944, ktoré sa odohrávali práve v regióne Medzilaboriec. \"V Habure sme dnes premiérovo, o niekoľko desiatok kilometrov na sever sa tradične konajú boje o dukelský priesmyk, \" doplnil člen KVH Čapajev.
Návštevníci podujatia dnes zhliadli okrem bežných pechotných zbraní v podobe pušiek, samopalov či guľometov aj batériu nemeckých mínometov a salvový útok raketometov Kaťuší na pozície vojakov nacistického Nemecka. Autenticitu bojov dokreslila podľa Skalku aj použitá pyrotechnika.
Vojensko-historické podujatie v rámci osláv Dni Habury zorganizovala spolu s KVH Čapajev miestna samospráva pod záštitou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Komunistickej strany Slovenska.
 

Vyberte región